Om met elkaar een gemeenschap of samenleving te vormen is het nodig dat je dingen met elkaar deelt. Dat delen van kennis, herinneringen en ervaringen geeft een gevoel van verbondenheid. Vormt een identiteit.
Op deze website staat de identiteit van Zuidwolde centraal. Wat mensen hier hebben gedaan, hoe ze het hebben gedaan en misschien ook wel waarom. Iedereen kan daar kennis van nemen. Deze website geeft daar invulling aan in de vorm van mijn persoonlijke geschiedenis. Met alle beperkingen van dien trouwens.
De naam Zuidwolde Centraal is ontleend aan een project van stichting Welzijnscentrum Zuidwolde uit 1975. Dat was het jaar waarin de plaats Zuidwolde haar 700-jarig bestaan vierde. Voor het basisonderwijs werd een werkboekje ontwikkeld. Dat werd een groot succes. Als vervolg daarop werd een project gestart om nieuwingekomenen en de oorspronkelijke bevolking meer op elkaar betrokken te laten zijn. Verbinding voor segregatie . Voor een cursus Drents, eigenlijk een soort ‘inburgeringscursus’, werd het lesboek Samen Wieder gemaakt. Zowel voor cursus als boek was grote belangstelling, ook in plaatsen in de omgeving. Er volgde een initiatief voor een Oudheidskamer, geïnitieerd door het welzijnswerk. En er werden allerlei culturele activiteiten georganiseerd.
Ik was daar als sociaal cultureel werker, en later opbouwwerker, nauw bij betrokken. Beroepsmatig, vanuit de samenlevingsopbouw gedachte, maar ook emotioneel als geboren en getogen Zuidwoldiger. Die betrokkenheid is altijd gebleven ook al heb in na 1987 bij het project Drentse Taol en RTV Drenthe in Assen gewerkt. Na 2000 werkte ik als freelance cultuurproducent. Daarnaast was ik bestuurlijk actief in D66. Als raadslid in de gemeente Zuidwolde van 1987 tot 1990, als statenlid van 2004 tot 2007 en opnieuw als raadslid, maar dan van gemeente De Wolden, van 2010 tot heden.
Lagere Landbouwschool Zuidwolde, gebouwd in 1950 Middelbare Landbouwschool Hoogeveen. Derde van links is Albert Haar