Vanaf 1972 was ik actief binnen de Boerhoorn. Eerst als vrijwilligers, toen als stagiaire en daarna 13 jaar als beroepskracht. In die tijd heb ik veel mensen ontmoet en mee samengewerkt. Uiteraard heel veel deelnemers aan activiteiten maar ook mensen die beroepsmatig bij het welzijnswerk betrokken waren. Van de collega’s herinner ik mij Reint Meijer, de eerste beroepskracht. Hij werd per 1 september 1969 benoemd als buurtopbouwwerker, kwam uit Zeerijp en studeerde aan Sociale Academie De Horst in Driebergen. Het was zijn eerste baan. Jan de Jonge werd in november 1969 benoemd tot beheerder van De Boerhoorn. Hij werd jarenlang geassisteerd door Grietje de Lange en Jannie Schoemaker. Na zijn persionering werd hij opgevolgd door Hilbert Stapel.
Chris van der Hoeven was de tweede beroepskracht. Hij werd in 1970 aangesteld als sociaal-cultureel werker. Toen hij na drie jaar naar Raalte vertrok werd hij opgevolgd door Albert Haar. Derde beroepskracht op rij was Titus Kok. Afkomstig uit Oldemarkt, werkzaam in een kindertehuis in Balk kwam hij speciaal voor het werk in de buitendorpen naar Zuidwolde.
Na een bestuurlijke reorganisatie in 1972 werd de beide beroepskrachten geadviseerd naar de andere baan om te zien. Reint Meijer vertrok naar Emmen en werd opgevolgd door Wim Koeneman. Hij bleef niet zo lang en na zijn vertrek naar Eelde kwam Claas Brantjes in zijn plaats. Een Limburger als opbouwwerker. Het was, ondanks de zorgvuldige sollicviatieprocedure, de commissie ging zelfs op bezoek in Bunde, de woonplaats van de sollicitant. Na Claas Brantjes kwam Henk Okma.
Het vertrek van Wim Koeneman leidde tot een wisseling van functies. Albert Haar werd opbouwwerker en in zijn vacature werd Marijke Nijboer uit Borger benoemd. Andere namen uit die periode zijn Sanwi Visser, Henk van de Belt en Trudy van der Heiden. En dan waren er de stagiaires van diverse opleidingen: Nico Harens, later ook zijn broer Herman Harens, Marga Zwiggelaar, Judith Turksma, Janneke Wiegers (Chr. Sociale Academie Kampen), Anneke Berghegen en Jan Veldman (Vrijgemaakte Sociale Academie Zwolle), Cornelis van Gaans (De Sprankel Zwolle, Grietje Bouwmeester (ook De Sprankel). En dan ik er vast nog wel wat vergeten. Ik herinner me ook stagiaires uit Noord-Ierland.
Diverse personen werkten in verschillende ‘regelingen’ bij het Welzijnscentrum: Marrie Duursma (administratie), John Linde, Femmie Krikken en Giny Hooijer (receptie en beheer), Bartha Steenbergen, Frits van Meurs, Chrissie de Jager (administratie), Edith Soer, Hennie Tibben, Jeanie Willems en Hans Valkenhof. Overigens, de administrateurs van het Welzijnscentrum waren achtereenvolgens Dhr. Weggemans, Siem Sanders en Frans Leerdam. Ook nog Henk Bijl, Albert Klunder, dhr. Braakman en Jans Haandrikman (allemaal beheer)
Stichting Volwasseneneducatie Hoogeveen-Zuidwolde met Grietje Meinderts en Girbe Buist. Administratief Bureau met Hans Valkenhoff, Grietje Vording, Trijnie Steenbergen, Meinie de Lange en Alie? Kempenaar.
Begeleiding
Stichting ter Bevordering Buurthuiswerk Noord-Nederland (SBBN). Roel Vos was de eerste, Betty Hazewindus volgde hem op. Het Welzijnscentrum was voor de begeleiding van het sociaal-cultureel werk aangesloten bij de STIP in Borger. Consulenten die in Zuidwolde kwamen waren o.a. Piet Meijboom en Arjan van Diermen. Verder waren in Borger de RAJA (Raad van Advies voor Jongeren Aangelegenheden) met directeur Klaas de Vries en consulenten als Dick Bolkestein en Darius Dlomo. Het Dienstverlenend Orgaan Drenthe (DOD), verhuurde apparatuur en gaf trainingen voor beroepskrachten en vrijwilligers. Medewwerkers waren o.a. Ceec Caron en John Schmidt.
Het administratiekantoor van de STIP stond onder leiding van Nico van Huizen.
Collega’s in de regio waren o.a. Jip Gersie in Hoogeveen (opbouwwerk), John Louwerse (Stichting Jeugdwerk Zuidwest Drenthe) Albertje Nienhuis (Beilen) en Marian Verkerk (OBS Geesbrug)
Mensen in de Boerhoorn
vorige bericht